Przepis na deser - Sernik z białą czekoladą, malinami i różą


Składniki na sernik:
1 kg twarogu 
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru
100 g białej czekolady
maliny

Polewa:
biała czekolada
mleko

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i czekamy aż ostygnie. Następnie w jednym naczyniu łączymy twaróg z cukrem, jajami, mąką ziemniaczaną i roztopioną czekoladą (twaróg nie może być bardzo schodzony). Całość dokładnie mieszam za pomocą szpatułki (nie mikserem, ponieważ chcę uniknąć napowietrzenia się masy). Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę serową wykładamy umyte i osuszone maliny.
 Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni C. Ciasto wstawiamy na środkowe piętro piekarnika, natomiast na najniższym poziomie umieszczamy blachę z wodą. Sernik pieczemy 60 minut.  Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i czekamy, aż ciasto ostygnie. Po 15 minutach ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej. 
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy odrobinę mleka. Masa zacznie gęstnieć, dlatego mieszamy energicznym ruchem, tak aby powstała jednolita, płynna konsystencja. Polewę wykładamy na schłodzony sernik. Dekorujemy świeżymi owocami bądź ja w moim przypadku kwiatami :)



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty