STAY HEALTHY IN AUTUMN - NATURALNE ANTYBIOTYKI



 Zrobiło się zimno, szaro i wietrznie. Wraz ze spadkiem temperatury rozpoczął się okres przeziębień. Nie dajmy się! Wzmacniajmy swoją odporność naturalnymi antybiotykami. 
Z pewnością znajdziemy je w każdym domu bez większego problemu. Są tanie, przystępne i bardzo zdrowe! Naturalne antybiotyki podobnie jak te syntetyczne skutecznie zwalczają wszelkiego rodzaju bakterie i inne mikroustroje chorobotwórcze. Jednak, co najważniejsze nie powodują przy tym skutków ubocznych i nie niszczą naszych dobrych bakterii. Dodatkowo wzmacniają, odżywiają, oczyszczają i uodparniają nasz organizm. Zatem, zanim sięgniemy po antybiotyk syntetyczny warto wprowadzić do swojej diety jego naturalne zamienniki. Zgodnie z zasadą "lepiej zapobiegać niż leczyć"!

Naturalne antybiotyki:

Miód- ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki syntetyczne. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodporniająco oraz przeciwalergicznie. Ponadto udowodniono, że spożywanie miodu zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Dodatkowo działa oczyszczająco na organizm i ma pozytywny wpływ na pracę serca - polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie

Imbir- wykazuje liczne właściwości lecznicze. Jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Działa rozgrzewająco, przeciwobrzękowo, poprawia krążenie, jak i również trawienie. Ma właściwości moczopędne, oczyszcza nerki. Poprawia ukrwienie mózgu, więc świetnie wpływa na poprawę koncentracji.

Kurkuma-  to jedna z najbardziej wartościowych przypraw o właściwościach leczniczych. Wykazuje silne działanie przeciwzapalnie. Działa na nasz organizm oczyszczająco. Chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Ma również działanie antyoksydacyjnie, czyli usuwa z organizmu wolne rodniki przedłużając tym samym naszą młodość i zdrowie.

Czosnek- jest liderem wśród wielu naturalnych antybiotyków zwalczających bakterie. Był stosowany zanim Aleksander Fleming wynalazł penicylinę – pierwszy antybiotyk. Bakteriobójcze działania czosnek zawdzięcza m.in. allicynie, która niszczy m.in. paciorkowce, gronkowce. Związek ten powstaje, gdy zmiażdżymy lub posiekamy czosnek. Podczas gotowania i marynowania związek ten ulega zniszczeniu, dlatego aby w pełni wykorzystać zdrowotne działanie czosnku, zaleca się jeść go na surowo. Czosnek zaleca się przy zapaleniu zatok, bólu gardła, grypie, przeziębieniu, zaburzeniach jelitowych. Regularne spożywanie czosnku poprawia krążenie krwi, obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, chroni nawet przed nowotworami. 

Żurawina- doskonale sprawdza się w leczeniu infekcji układu moczowego, wywoływanych najczęściej przez bakterie E. coli. Żurawina wypłukuje bakterie z dróg moczowych, przyspieszając proces leczenia, jak również zapobiegając nawrotom infekcji. Jej siła tkwi w bogactwie proantocyjanidyny i kwasu hipurowego. 


Składniki na rozgrzewającą herbatę:
pomarańcza
cytryna
świeży imbir
cynamon
kardamon
kurkuma
goździki
miód
zielona herbata

Wszystko zalać gorącą wodą (nie wyższą temperaturą niż 80 stopni).


Miłego wieczoru!




































Komentarze

Popularne posty