Muffinki pomarańczowo-dyniowe
Najlepsze muffinki dyniowe jakie kiedykolwiek jadłam!
Babeczki są wilgotne, mocno pomarańczowe, z nutą wanilii.
Składniki:
300 g pieczonej dyni
2 pomarańcze
100 ml oliwy z oliwek
2 jajka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
1 budyń waniliowy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok (odmierzyć 150 ml soku).
Upieczoną dynię zmiksować blenderem z sokiem z pomarańczy na gładki mus.
Oliwę roztrzepać z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Następnie dodać mus dyniowy i wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, i budyń.
Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać łyżką (delikatnie i powoli).
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz