Przepis na deser - PUMPKIN CINNAMON ROLLS
Dyniowe ślimaczki z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z dodatkiem purée z dyni hokkaido, dzięki czemu zyskały intensywnie pomarańczowy kolor.
Ślimaczki dyniowe z cynamonem
Ciasto Drożdzowe:
290g mąki pszennej typ 650
160g purée z dyni
100ml mleka
25g masła
10g drożdży świeżych
1 żółtko
6 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
25g masła
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Masło roztopić i ostudzić.
Podgrzać 50ml mleka tak, by było letnie. Do mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać i pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Przesiać 250g mąki, dodać sól, cukier, purée, żółtko, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto, dosypując resztę mąki. Do ciasta wlać ostudzone masło, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godz.). Rozpuścić masło na nadzienie, ostudzić
Wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko zagnieść w celu odgazowania. Ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt, w miarę potrzeby podsypując mąką, by placek się nie kleił. Placek posmarować rozpuszczonym masłem, posypać równomiernie cynamonem oraz cukrem. Zwijać w ciasny rulon, zaczynając od węższego boku. Zwinięty rulon delikatnie pokroić ostrym nożem na 12 plastrów o grubości kilku centymetrów. Tortownicę o średnicy 21cm wysmarować masłem.
Na dnie formy ułożyć w niedużych odstępach plastry ciasta przecięciem do góry - trzy plastry na środku, a resztę wokół nich. Formę przykryć i pozostawić na około 25 minut do wyrośnięcia, w tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Białko wymieszać z mlekiem, cienką warstwą mieszanki posmarować z wierzchu ślimaczki. Formę wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut do zrumienienia z wierzchu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz