PUMPKIN RECIPES - MUFFINY DYNIOWO-POMARŃCZOWE



 Pyszne dyniowe muffiny z pomarańczowym aromatem. Wilgotne, pachnące i bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne na jesienne dni :)

Składniki:
225 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka puree z dyni (około 240 g)
2 duże jajka
70 ml kefiru lub maślanki
50 ml soku z pomarańczy
80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
skórka otarta z 1 pomarańczy

Wszystkie składki powinny być w pokojowej temperaturze. 
W jednym naczyniu umieszczamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i skórką pomarańczową, w drugim mokre składniki. Następnie do roztrzepanych mokrych składników przesypujemy suche i mieszamy. 
Przygotowujemy formę do pieczenia. Wypełniamy ciastem foremki. Pieczemy 25 min w 170 ºC bez termoobiegu. Wyjąć i ostudzić.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty