WEEKEND COOKING RECIPE - BROWNIE Z MASCARPONE, MALINAMI I BORÓWKAMI
Na straganach pojawiły się słodkie maliny, borówki, porzeczki i inne sezonowe owoce. Korzystam z tych dobrodziejstw i dekoruję nimi kolejne ciacho - tym razem mocno czekoladowe brownie.
Składniki
Brownie:
3 jajka
200gr masła
200gr gorzkiej czekolady
200gr masła
200gr gorzkiej czekolady
200gr drobnego cukru
135gr mąki
szczypta soli
Krem:
250gr mascarpone
200ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
sezonowe owoce
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Wyłożyć papierem do pieczenia foremkę. Masło włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Dodać gorzką czekoladę połamaną na kosteczki, i cały czas mieszając roztopić. Odstawić z ognia i ostudzić. W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać na gładką masę. Następnie dodać mąkę, sól. Całość zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut.
Przygotowanie kremu rozpoczynamy od zmiksowania schłodzonej kremówki z cukrem pudrem. Po uzyskaniu piany dodajemy stopniowo mascarpone. Gotowy krem nakładamy na ostudzone ciasto.
Całość dekorujemy sezonowymi owocami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz