WEEKEND COOKING RECIPE - STRAWBERRY CAKE



Przygotowując się do Dnia Matki zdecydowałam się na klasyczne ciasto jogurtowe z truskawkami i migdałami. Mój wybór okazał się strzałem w dziesiątke, ponieważ mama jak i reszta rodziny była zachwycona tym ciastem. Postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na proste, ale jakże pyszne ciasto jogurtowe.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej lub innej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
50 ml oleju rzepakowego
2 duże jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
aromat migdałowy
truskawki
płatki migdałowe

Piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni C. Przygotować tortownice o średnicy 24 cm.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt, olej i aromat migdałowy. Mokre składniki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczeni. Miksować krótko na wolnych obrotach, aż do momentu połączenia się składników w jednolitą masę.
Przełożyć masę do tortownicy i ułożyć na wierzch pokrojone truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min. Na ostatnie 10-15 min posypać ciasto płatkami migdałowymi, aby wzbogacić jego walory smakowe :)

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty