WEEKEND COOKING RECIPE - BEZA Z KREMEM RÓŻANYM I MALINAMI


Róże już pięknie rozkwitły i cieszą swoim widokiem od kilku dobrych dni. Zainspirowana ich cudownym zapachem postanowiłam przygotować bezę z kremem różanym. Okazało się to idealnym pomysłem na istnie letni weekend. Krucha z zewnątrz, wilgotna w środku, z różanym akcentem beza zachwyciła wszystkich domowników i zniknęła ze stołu w okamgnieniu. Nawet nie zdążyliśmy nacieszyć się  jej widokiem - była zbyt smaczna. Na pewno różana beza będzie często u nas gościła w letnie weekendy.

Składniki
Beza:
6 białek jaj
280gr cukru drobnego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny/octu winnego
szczypta soli

Krem:
250gr mascarpone
200ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
150gr malin
2 łyżeczki wody różanej
 maliny do dekoracji

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Wszystkie składniki na bezę powinny być w pokojowej temperaturze. W wysokim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Po uzyskaniu białej piany zaczynami stopniowo dodawać cukier. Bardzo ważne jest, aby dobrze ubić białka - cukier powinnien rozpuścić się całkowicie, jednocześnie nie można przebić białek. Na koniec ubijania dodać mąkę i sok z cytryny. Wymieszać całość mikserem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie z ubitych białek uformować dwa okręgi.
Zaraz po włożeniu bezy do piekarnika zmniejszyć temperaturę na 120 stopni i piec przez 90 minut z termoobiegiem. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Do przygotowania kremu wszystkie produkty powinny być schłodzone. Umyte i osuszone maliny miksujemy blenderem do uzyskania musu.W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Do ubitej piany dodajemy stopniowo mascarpone. Następnie do uzyskanej masy dodajemy malinowy mus i wodę różaną. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
Gotowy krem różany przekladamy na wysuszone blaty bezowe.
Dekorujemy świeżymi owocami.
  






Smacznego!

 PS. Pamiętajcie schować gotową bezę do lodówki.

Komentarze

Popularne posty